DANCEORIENTATION.EU
#danceisblind
NL  FR  EN

Artikel in Het Laatste Nieuws Regionaal op 18/07/24 en Klankbordgroep “Toegankelijkheid Gent”

 18 juli 2024

In februari werd ik uitgenodigd om onze werking toe te lichten bij de dienst toegankelijkheid Gent en hun regelmatige bijeenkomst van ervaringsdeskundigen met een handicap. Een maand later werden we opnieuw gevraagd voor een eerste vergadering betreffende de toegankelijkheid van de Gentse Feesten.

Naar aanleiding van deze bijeenkomsten, delen we enkele recente cijfers. Het schooljaar 2023/2024 werd afgesloten met in totaal 70 G-sporters, waarvan 24 personen met een visuele handicap, verspreid over de steden Brussel en Gent. Naast individuen met een visuele handicap, verwelkomt onze dansschool ook personen met een mentale handicap (deze groep is exclusief voor onze school), auditieve of fysieke beperkingen, autisme, chronisch vermoeidheidssyndroom, en psychische/emotionele kwetsbaarheden 

 Bij het observeren van al onze dansers samen, wordt duidelijk dat we een afspiegeling zijn van de diverse samenleving waarin we vertoeven. Wij streven ernaar om onze inclusieve werking zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen, door het implementeren van extra maatregelen. Daarom voorzien we standaard een speciale folder voor mensen met een handicap, waarin wordt benadrukt dat al onze dansworkshops inclusief zijn, waardoor onze lessen toegankelijk zijn voor een breed publiek, ongeacht eventuele fysieke beperkingen.

Hoe?
1. Ons groepje van vrijwilligers staan klaar om je in alle veiligheid de nodige ondersteuning te geven tijdens de workshops zelf.
2. Het hanteren van jarenlange ervaring met een eigen lesmethodologie zorgt ervoor dat de didactiek duidelijk en gestructureerd is voor alle deelnemers.
3. Gebruik van dancetools voor blinden en slechtzienden maar ook auditieve aanpassingen voor doven en slechthorenden.
4. Jouw doelgroep vormt een onderdeel van ons dans DNA.
5. We treffen voorbereidingen voor jouw rolstoeltoegankelijkheid, jouw visuele of andere fysieke beperking door een persoonlijk gesprek en kennismaking. 

Voor corona telde de dansschool meer dan 700 leden. Na corona ligt het cijfer met meer dan de helft lager, dit o.a door de nieuwe keuze en wending die de school. Een vergroting van het verwelkomen van mensen met een handicap, houd in dat we ook mensen moesten verliezen. Maar op alle niveau’s is inclusie de nieuwe weg en wij als dansschool zijn super gelukkig daar deel te mogen van uitmaken. 

Met de stad Gent als pionier op het gebied van toegankelijkheid en de aanstelling van twee toegankelijkheidsambtenaren, wordt dagelijks gestreefd naar het verbeteren van de leefbaarheid voor alle inwoners.
Ook de recente openingceremonie van de Parolympics weerspiegelt duidelijk de veranderende wereld waarin we leven. Tijdens een inleiding sprak president Macron (Fr) over de essentie van inclusie, gevolgd door een indrukwekkende optreden van "Christine & The Queens", (voor wie het niet zag, een geweldige danschoreo met rechts dansers zonder beperking en links dansers met beperking die op het einde allemaal samen door elkaar dansen) wat de inzet van de maatschappij om verandering teweeg te brengen onderstreept. Het belang van inclusie als toegevoegde waarde voor de mensheid kan niet achterwege blijven en niet genoeg benadrukt worden. 

 Op 18 juli 2024 werden we uitgenodigd voor een persmoment in het Baudelopark, waarbij de stad de visie over “inclusie” wou belichten. Een artikel kwam in HLN Regionaal met als titel: Van dansles voor blinden tot Het Zesde Metaal met gebarentolk: zo worden de Gentse Feesten steeds toegankelijker. Gentse Feesten: De Gentse Feesten zijn er voor iedereen.
Het is een mooi principe, maar het is vooral ook géén holle slogan. Er worden wel degelijk heel wat inspanningen gedaan om het iedereen zo comfortabel mogelijk te maken, ook wie slecht te been, slechthorend of slechtziend is. Dit jaar zijn 21 activiteiten integraal toegankelijk, maar bij de rest worden ook inspanningen geleverd, aldus feestschepen Bram Van Braeckeveldt (groen) Nu de Gentse Feesten achter de rug zijn heeft Gent zijn belofte toen wel dik ingewilligd. 

Tekstbeschrijving bij de foto's

foto 1: foto van het artikel in HLN 

foto 2: van links naar rechts: schepen Astrid De Bruycker (welzijn), Bart Vermandere (toegankelijkheid), Michèle Martens (danceorientation), schepen Bram Van Braekeveldt (feestelijkheden), Jan Hozée (trefpunt) 

foto 3: Jade De Baere (ocmw Gent), schepen Astrid De Bruycker (welzijn), Bart Vermandere (toegankelijkheid), Michèle Martens (danceorientation), Steven Pauwels (toegankelijkheid), schepen Bram Van Braekeveldt (feestelijkheden), Jan Hozée (trefpunt) 

foto 4: Klankbordgroep Toegankelijkheid Gent met toegankelijkheidsambtenaren Bart Vermandere, Ricke Jacobs, Herman Caulier (blindenzorg licht en liefde), Pierre Corin (Vebes), delegatie dovengemeenschap, delegatie ziekte van Parkinson, … 

foto 5: Flyer van de workshop son met van links naar rechts de volgende danskoppels: Laure en Lee, Rik en Annelien, Youri en Jeanne, Manuel en Michèle, logo’s sport vlaanderen, koningboudewijnstichting, stad Gent, vzw Trefpunt, eigen logo danceorientation.

foto1: het artikel zelf in HLN foto2: groepsfoto na de vergadering foto3: 2e groepsfoto foto4: foto van de vergadering foto5: flyer van de son workshop op de Gentse Feesten 2024