#danceisblind : het kennisplatform voor “dans voor blinden en slechtzienden”
Welkom op de site van danceorientation.eu, de site die zich specialiseert in “dans voor blinden en slechtzienden”.
Via dit digitale kanaal willen we mensen zo volledig mogelijk informeren over het onderwerp. Het doel van de site is om toegankelijkheid te creeëren tot meer “dans voor en door blinden en slechtzienden”. We zeggen voor en door omdat danceorientation.eu staat voor 100% inclusief dansen en sporten.
Met “inclusief” bedoelen we dat iedereen welkom is en iedereen danst met iedereen, ongeacht het dansniveau, geografische afkomst, leeftijd, geslacht en dus ook handicap. Bovendien geloven we dat de input van blinde of slechtziende dansers kan leiden tot nieuwe danstechnische informatie en dansgenot in het algemeen voor zowel zienden als niet zienden.
Er valt zoveel te ontdekken op dit domein dat elke invalshoek welkom is. De wereld staat in de kinderschoenen op het vlak van "dansen met de ogen toe". Daarom zijn er voor ons geen dansbarrières en verwelkomen we elke vorm van dansexpressie. We beroepen ons hiervoor op de klassieke en geschoolde kwaliteitsnormen in de kunstvorm dans.
Naast communicatie hecht de vzw bovenal belang aan de maatschappelijke relevantie van dans. We kaderen dit aan als sociaal sportief werk: dans als sport, dans als esthetische waarde, dans als zorg, dans als participatie, verbinding en betrokkenheid, dans als doorbreken van sociaal isolement en taboes.
Dans balanceert tevens op een dunne lijn tussen sport en kunst. Daarom richt danceorientation.eu zich tot beide. We zijn erkende sportclub voor de stad Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie en ruim 10 jaar voor de stad Gent in België. De sportclub is gespecialiseerd in G-dans of dans voor mensen met een handicap en is erkend door Sport Vlaanderen. Het hoofddoel van de club is zich in te zetten voor het promoten, adviseren, onderzoeken en informeren van “dans voor blinden en slechtzienden”. We denken hierbij ook sporttak overschrijdend en met een aanzet tot multisensorisch sporten, innovatie en vernieuwing. Inzet voor de slechtziende of blinde jeugd is hier van uiterst belang.
Dans is universeel en wordt door zoveel mensen beoefend. Het is een peiler voor intermenselijke expressie en komt niet enkel tot uiting in het “doen” maar ook in het “zien”. Voor ons staat het belang van “zien” gelijk met “horen” en “voelen”.
Danceorientation.eu eigent zich ook een plaats toe op het podium. Deze laatste heeft vooral tot doel zienden te informeren over de kracht van blinden en slechtzienden. Zo vormen we een brug tussen de wereld van de zienden en de wereld van de blinde of slechtziende.
Danceorientation.eu kan als bron worden aangewend en benut voor alle geïnteresseerden, studenten van hoge scholen en universiteiten, blindenorganisaties, federaties en sportclubs, stadsdiensten, overkoepelende organisaties, socioculturele organisaties, huidige en toekomstige trainers en coaches, dansers, sporters en kunstbeoefenaars…. Over het algemeen staat ons allen "samen" een immense taak te wachtten.
Tot op heden komt dans zo goed als niet aan bod in het beweeglandschap van de blinde of slechtziende. Met dans bedoelen we opnieuw technisch onderbouwd dansen. Een groot probleem is het gebrek aan dans en sport in het algemeen voor de blinde of slechtziende. Daar waar taal en muziek in het DNA van elke persoon met een visuele handicap is ingeprent kent dans tot op heden niet dezelfde geschiedenis. Met een alsmaar grotere stijging van blinden en slechtzienden is het hoog tijd om daar werk van te maken. Want dans zorgt niet alleen voor plezier, dans heeft naast de vele opgesomde functies hierboven ook een gezondheidsfunctie. De motorische ontwikkeling van de slechtziende of blinde jeugd is slecht onderbouwd en te weinig wordt dans gezien als een een waardevolle tool in hun ontwikkeling. Teveel mensen krijgen op latere leeftijd nek en rugklachten door een gebrek aan onderbouwde motorische vaardigheden. Ook daar wil danceorientation.eu aandacht voor.
De VZW bestaat sinds 1999, maar maakte tal van evoluties door. Sinds 2019 specialiseerde Etage Tropical vzw zich in “dans voor mensen met een visuele handicap”, in december 2023 veranderde de vzw haar naam in "danceorientation.eu".
WIE ZIJN WE
Michèle Martens
Michèle geeft al 15 jaar dansles in haar eigen dansschool “Etage Tropical Productions” waar ze naast de dansstijlen cubaanse salsa, bachata en burlesque ook instaat voor de algemene directie van de dansschool.
De dansschool omvat een ruim pallet aan dansstijlen en Michèle kan zich beroepen op een leuk team van trainers, dansleraren en vrijwilligers. Aanvankelijk enkel te Gent breidde de school tot voor corona uit naar 8 steden. Samen met haar danspartner Laure Lisabeth geeft ze al 10 jaar cubaanse salsa voor volwassenen. Maak kennis met het volledige team: klik hier
Etage Tropical werd een vaste waarde en referentie in het vlaamse dansmilieu en Michèle ligt aan de basis van de verspreiding van tal van nieuwe dansstijlen waarvan voornamelijk de kizomba. Ze volgde tal van bijscholingen en schaaft zich elk jaar bij (gentse trainer, mulitmovetrainer,…)
Afgestudeerd als licentiaat in de archeologische wetenschappen en kunstwetenschappen, behaalde ze ook haar agregaatsdiploma aan de universiteit te Gent (België). Hierdoor gaf ze jaren les in het secundair onderwijs. Op haar 36 besliste ze echter haar professioneel leven om te gooien en zich alleen nog maar toe te leggen op haar grote passie “dans”. Ze richtte een vzw op en Etage Tropical werd een erkende sportclub voor de steden Gent, Eeklo en Oostende.
Na corona nam de school een drastische wending en verhuisde naar Brussel waar de school erkend werd door de vlaamse gemeenschapscommissie en Sport Brussel. De school vind je nu vooral te Brussel en Gent. Michèle is reuzetrots dat de school het gezicht werd voor de G-sport in haar hoofdstad.
Sinds 2019 kreeg de school een bijkomende erkenning voor g-werking en dit door Sport Vlaanderen. Toen de school in 2017 uitgenodigd werd voor het televisieprogramma “camping Karen en James” op de toenmalige zender 4 kwam Michèle voor het eerst in contact met mensen met een fysieke handicap in dans. De bal ging aan het rollen en Michèle ontdekte een onontgonnen terrein voor nieuwe dansuitdagingen. Archeoloog als opleiding houdt ze van onderzoek en research en combineert graag nieuwe esthetische vormen met bestaande referentiepunten. Michèle spendeert dan ook menig uur aan onderzoek, uitschrijven van nieuwe didactiek en methodes binnen haar vakgebied.
Enkele jaren geleden kwam ze in contact met Manuel Delaere, blind en voormalig danser , die op een zonnige dag aan de dansschool stond. Met hem ging een nieuwe danswereld voor haar open. Een uitdagende wereld waarbij dans dient te worden geherdefinieerd en dat ze nu beschouwd als haar levensdoel en taak.
Michèle heeft het genoegen te mogen dansen en samenwerken met de grote cubaanse ballerinas zoals Mario Charon Alvarez (die ze haar salsavader noemt), Alberto Valdes, Mykel Fonts, Yuniel Gual Sondeakokan en zoveel meer. Naast dans heeft ze een grote liefde voor skiën, duiken, reizen, wijn en haar hondjes.
Michèle noemt zich in de eerste plaats een trainer en coach. Het directe werk in het veld is voor haar het allerbelangrijkste. Haar dagelijkse activiteit in dans in het algemeen zorgt voor een steeds grotere vakkennis die de voorbije jaren zich voor 80% toelegt op dans voor blinden en slechtzienden. Voor deze laatste krijgt ze alsmaar meer bijval en wordt ze gerespecteerd en gewaardeerd als specialist binnen haar vakgebied en dit door tal van grote organisaties.
Dat laatste geeft haar een immense voldoening en waarde in het leven. “Dans voor blinden en slechtzienden” zal ze dan ook verder uitdragen voor de rest van haar leven
Manuel Delaere
Ontmoet Manuel, een inspirerende assistent-trainer in opleiding bij Etage Tropical, die zijn danspassie volgt ondanks zijn visuele uitdaging. Herkenbaar aan zijn trouwe metgezel, de zwarte geleidehond Daijoor, heeft Manuel een reis gemaakt van swing en stijldans tot de betoverende wereld van voornamelijk cubaanse salsa en bachata.
Ondanks obstakels zoals verslechterend zicht en onaangepaste infrastructuur, heeft Manuel zijn liefde voor dans hervonden sinds hij in september 2019 begon met lessen bij Etage Tropical. Naast zijn voltijdse baan als computeringenieur zet hij zich al meer dan 10 jaar actief in voor de rechten van blinden en slechtzienden, geïnspireerd door zijn eveneens blinde moeder.
Samen met Michèle Martens reist Manuel door heel België om workshops en shows te geven, deel te nemen aan wedstrijden en aandacht te vragen voor dans inclusiviteit. Hun missie is duidelijk: het promoten en bevorderen van dans voor blinden en slechtzienden.
Manuel, gedreven door zijn passie en missie, laat zien dat dansen op een hoog niveau ook voor blinden mogelijk is, dankzij intensieve training en vastberadenheid. Een inspirerend verhaal van doorzettingsvermogen en inclusiviteit, dat de kracht van dans voor iedereen benadrukt.
foto 1: zwart wit foto van Michèle en Manuel in gesprek met elkaar. De foto toont samenhorigheid in het debat over “dans voor blinden en slechtzienden”.
foto 2: gekleurde foto van Michèle en Manuel die dansen op de “Revabeurs 2023” op uitnodiging van G Sport Vlaanderen. Beide dansers zijn omringt door een groep zittende scholieren in een grote cirkel.
foto 3: gekleurde foto van Michèle en Manuel beide zittend op de grond in de cirkel naast de scholieren. Het ging over een vraagmomentje van de scholieren aan Manuel over zijn blind zijn, zijn blind zijn en dans etc…
foto 4: gekleurde foto van Manuel die danst met Madina. Madina is blind van geboorte en van afrikaanse afkomst en volgt de lessen bachata bij danceorientation.eu. Manuel zet zich daar persoonlijk sterk voor in. De boodschap “dans voor blinden en slechtzienden” verkondigt hij graag door zijn acties in dans voor zijn lotgenoten.
foto 5: Michèle poseert in een danshouding met Mario Charon Alvarez "El diamante". Hij werd uitgeroepen tot de eerste latijnsamerikaanse ballerina van zijn tijd.