De 2024 editie was inclusief en wij werkten er aan mee!
Op 19 februari 2024 werd ik uitgenodigd door de klankbordgroep van de dienst toegankelijkheid van de stad Gent om onze inclusieve werking te komen toelichten. Deze groep, bestaande uit een diverse groep mensen met en zonder beperking, vertegenwoordigt de behoeften van mensen met een handicap in de stad. Ik vond het fijn om nieuwe mensen te ontmoeten en om hen ook kennis te laten maken met onze doelstelling namelijk “dans voor blinden en slechtzienden”.
Kort daarop werden we opnieuw uitgenodigd in het gebouw aan het Woodrow Windsonplein (de Zuid) om deze keer na te denken over een “toegankelijke Gentse Feesten”. Samen met vzw Trefpunt hadden we rdv met de dienst toegankelijkheid om het één en ander mogelijks op poten te zetten. Wat eruit kwam is dat we met danceorientation 7 van de 21 toegankelijke activiteiten hebben gerealiseerd, en dat we daarnaast ook nog eens een heel grote exposure op poten zetten door heel veel optredens met onze #danceisblind formatie.
De G-salsa meisjes (meisjes met een mentale beperking) schitterden op het prachtige podium van Sint-Jacobs. Met hen gaf de stad, vzw Trefpunt en wij een duidelijk signaal : “De Gentse Feesten, wel dat is voor iedereen”.
Met #danceisblind veroverden we de harten van de mensen op de grote podia van Sint-Jacobs en de Korenmarkt.
We brachten 7 inclusieve dansworkshops waarvan één speciaal voor mensen met een auditieve handicap. De stad Gent zorgde hiervoor voor een tolk vlaamse gebarentaal en een mobiele ringleiding.
We gaven workshops dans in salsa, bachata, kizomba, quickstep en son met een afwisselende groep aan protagonisten en dat alles overgoten met heel veel plezier en fun. Hiervoor kregen we de nodige ondersteuning van de stad Gent. De Gentse Feesten waren voor ons nog nooit zo perfect, nog nooit zo inclusief en lief.
Naast ons plezier werden we nog op alle niveau’s opgemerkt. Zo kregen we een chique podcast op Buck.fm (terug te vinden op ons youtubekanaal danceorientation) maar ook op spotify. We kregen nationale erkenning door een radiointerview door Joe.fm (ook terug te vinden op ons youtubekanaal), we werden een belangrijke sociale media item van de stad Gent en we kregen daarboven nog eens een som van 250 euro van de VDK bank.
Voor dit laatste werden we bekroond als laureaat van de 2de editie van de VDK Grand Prix. Van de 5 meest toegankelijke en inclusieve organisaties op de Gentse Feesten 2024 werden wij door de jury voltallig gekozen als de winnaar. Deze heugelijke erkenning vind je ook terug op ons youtubekanaal net zoals een volledige fotoreportage van onze 10 dagen uitzonderlijke Genste Feesten.
Wat zo fijn was is dat we de eerste 6 maand van het jaar zo hard hadden gewerkt aan de voorbereidingen van de shows, de trainingen voor onze trainers, de animaties, de interviews, de reportages, de vele vergadering en dat alles uiteindelijk de moeite waard bleek te zijn.
Wat zo fijn was aan de 10 dagen Gentse Feesten is dat de feesten een voorbeeld waren van hoe inclusieve feesten en hoe inclusief een maatschappij kan zijn. Een voorbeeld waar ik met het hele team reuzetrots mag op zijn en met heel veel dank aan de mensen die in ons geloofden.
Met niet anders dan een positieve blik kijken we nu al uit naar de 2025 editie waarbij we ons opnieuw 100% zullen inzetten voor een inclusieve en vermakelijke ervaring voor iedereen.
Foto 1: Ambiance foto van toegankelijkheid Gent samen met de G-salsa meisjes
Foto 2: #danceisblind op het grote podium van de Korenmarkt
Foto 3: Nadine Pollet (retinitis pigmentosa) danst bachata op de bachataworkshop
Foto 4: De volledige son groep is aanwezig om de dansworkshop “son” te ondersteunen (afwisselende kledij in rood en blauw)
Foto 5: Salsa voor doven en slechthorenden komt onder de aandacht van de regionale televisiezender AVS
Foto 6: Flyer van de quickstepworkshop met de logo’s van de partners: stad Gent, koningboudewijnstichting, Trefpunt, sport vlaanderen en onze eigen logo’s
Foto 7: Flyer van de salsaworkshop voor doven en slechthorenden met logo’s van de partners: : stad Gent, koningboudewijnstichting, Trefpunt, sport vlaanderen en onze eigen logo’s