Op 7 en 8 december nodigde G-Sport Vlaanderen ons om aan scholieren “dansles voor blinden en slechtzienden” te geven. Aangezien onze lessen over het algemeen inclusief zijn kozen we voor een gemixte opstelling waarbij sommige scholieren een blinddoek omgebonden kregen en anderen niet.
De opdracht werd uitgevoerd door Michèle en Manuel waarbij de scholieren een inkijk kregen in het leven en sporten van een blinde danser.
Didactische opstelling van de groep voor de “bachata voor beginners” ging als volgt:
Vast protocol voor aanspreken:
1. We informeren de blinde of slechtziende danser over onze werking en hoe we “samen tewerk zullen gaan voor de workshop” bij de ontvangst.
2. Het aanspreekpunt begeleid de blinde of slechtziende tevens naar de dansvloer.
3. We informeren ziende dansers over de aanwezigheid van blinden en slechtzienden.
4. We stellen de blinde of slechtziende gerust door verbaal een veilige omgeving te creëeren. - Aangeven van obstakels (objecten, andere dansers…) - Aangeven van de positie t.o.v het geluid (de box, de lesgevers, de andere dansers) De workshop:
5. Lijnopstelling waarbij één blinde het hand op de schouder legt van één ziende voor het aanleren van de basispassen bachata.
6. De basispassen verspreid over 8 tellen met 4 aan de ene kant en 4 aan de andere kant worden uitgevoerd horizontaal, verticaal en diagonaal.
7. Eerst zonder muziek, dan met muziek.
8. Dansen in koppel (geen onderscheid tussen de dansers: zienden met zienden, blinden en slechtzienden met blinden en slechtzienden, blinden en slechtzienden met zienden) voor basispassen zowel horizontaal, verticaal als diagonaal. Open en gesloten positie en halve turn (4 passen horizontaal, 4 passen in draaiende koppelbeweging). De demonstratie:
9. Demonstratie van Manuel & Michèle aan de scholieren.
10. Vraagmomentje aan Manuel van de scholieren “hoe het is om blind te zijn?” informatie, kennismaking, verspreiding “dans voor blinden”.
In totaal mochten we meer dan 100 scholieren informeren en initiëren over “dans voor blinden en slechtzienden” waardoor deze opdracht kadert in ons project omtrent “Visuele handicap en Inclusie voor de Koning Boudewijnstichting”.
foto 1: de scholieren staan opgesteld op de dansvloer. Michèle en Manuel staan in het midden. De opstelling is 1 ziende en 1 blinde danser (geblinddoekt) waarbij de hand op de schouder van de ziende ligt. Michèle telt het ritme en steekt één van haar handen uit om teken te geven om te starten.
foto 2: Manuel en Michèle geven een demo. De scholieren zitten in een cirkel verspreid rondom hen.
foto 3: groepsfoto van de leerlingen