DANCEORIENTATION.EU
#danceisblind
NL  FR  EN

Georgia Venetakis getuigt

25 februari 2024

Georgia haar liefde voor de salsa is eigenlijk ontstaan uit haar enorme interesse voor wereldmuziek. Hoe vrolijker, hoe liever, dus Afro en Latin staken er al snel met kop en schouders bovenuit! 

Ze wilde graag meer doen met de muziek dan er alleen maar naar luisteren, en tijdens haar studententijd zette ze haar eerste stappen in de salsa. Jarenlang ontdekte ze de ontelbare pasjes, kreeg ze de mogelijkheid om in meerdere dansscholen haar hobby te beoefenen en merkte ze op dat ze, met de open mindset van zowel de docenten als haar dansgenoten, deel kon uitmaken van de groep. Met haar visuele beperking was het immers even zoeken hoe ze kon leren om de passen correct te zetten. Aan de voeten voelen, veel verbale instructies, en goed begeleid worden door danspartners, hielpen haar om uiteindelijk een degelijke bagage op te bouwen. 

Etage Tropical ontdekte ze in 2022, en voor haar geven de lessen in deze inclusieve school de mogelijkheid om, naast nog heel wat nieuwe combinaties te leren, intensief te werken aan verfijning: lichaamshouding, voetenwerk en styling. Allemaal zaken die toch wat meer individuele uitleg nodig hebben wanneer de danser volledig blind is en dus niet kan afkijken van anderen. Het geeft haar enorme voldoening om zich met het salsa dansen te amuseren en er steeds beter in te worden, dankzij de specifieke technieken die ontwikkeld werden om zonder visuele aanwijzingen te blijven leren. 

Georgia is enorm dankbaar voor het bestaan van Etage Tropical, en de eindeloze inzet die geleverd wordt door Michèle en haar team om duidelijk te maken dat ook dansers met een visuele beperking ten volle deel kunnen uitmaken van ‘the scene’. Uiteindelijk draait het in eerste instantie om de juiste mentaliteit, dialoog, goodwill, en de goesting om te ontdekken. En als het dan gaat over sensibilisering, laten zien dat salsa toegankelijk kan zijn voor iedereen, dan zet Georgia haar schouders er maar al te graag mee onder. 

Tekstbeschrijving bij de foto's

foto 1: kleurfoto. Georgia danst salsa met een dame van afrikaanse afkomst

foto 2: zwart wit foto. dansfoto in closeup van Georgia en Manuel.

foto 3: Georgia danst in gesloten positie. De ziende man is een goede danser en heeft een gelijkgestemde fysieke uitstraling zoals Georgia waardoor het geheel heel symetrisch oogt. Op de achtergrond in de schemer dansen Manuel en Michèle. Het betreft dus 2 danskoppels met opmerkelijke symbiose tussen 2 zienden en 2 niet zienden. Een perfecte danswereld volgens de inclusieve wensen van vzw danceorientation.eu

foto 4: detailfoto van Georgia met een gebaarde man, wat bijzonder is, is dat Georgia haar arm rijkt naar de camera, terwijl zij met gesloten ogen op beeld staat, kijkt hij regelrecht in de camera. Opnieuw een perfecte dansfoto met esthetische kwaliteitswaarde.

foto1: Georgia danst salsa met een andere damefoto2: Manuel doet een enchufla met Georgiafoto3: Georgia danst in een gesloten positiefoto4: Georgia met een danspartner met gestrekte arm